Sunday, September 26, 2010

Tetamu Raya & Manok Pansuh

Balik dari open house, kawan aku dan hubby datang beraya. Jack bersama isteri dan Fatiyah ngan family dia. Aku x ada masak apa pun sebab masa balik pen house tu, Qayyum dah tertido dalam kereta. So, kena stay kat upstair tengok n teman si Qayyum tido.

Hubby cakap dia dan Jack dah plan dari petang nak masak Manok Pansuh (ayam dalam buluh). Manok pansuh ni kira famous lah pada orang Iban dan favourite mereka. Biasanya manok pansuh ni dibakar macam lemang. Guna api dan kayu, dan kalau bakar, biasalah..kat luar rumah. Tapi resepi ayam pansuh hubby aku dan Jack ni canggih sikit ;) Tak yah pun guna kayu, api dsbnya. Buat guna dapur gas je..hahaha..moden kan resepi ni. Malam tu, dapatlah family Fatiyah rasa masakan Iban ni. Maaf lah yer cik Fatiyah..datang rumah tak ada jamu apa. Tak sempat masak sedap2. harap2 jangan serik datang raya lagi tau tahun depan.
~ Manok Pansuh ~ Pic pinjam dari www.mylongkang.com
Manok Pansuh atas api gas

Ini lah hasilnya...setelah dikeluarkan dari buluh
Jemput makan...
Rasalah resepi masakan Iban dari Chef Jack
Fatiyah & Kak Ngah
Fatiyah ~still available :) ~
Qayyum & Leja
Buat apa tu ?
Ohh..mintak duit raya yer ...
Dah dapat...yeayyyy....


Resipi Manok Pansuh Versi Apai Qayyum 

Bahan-bahannya : 
1 ekor ayam - dipotong
2 btg serai - dihiris
6 ulas bwg putih - ditumbuk
4 ulas bwg merah - ditumbuk
3 buku halia saiz besar - ditumbuk
1 kuntum bunga kantan - dihiris
1 ikat pucuk ubikayu - digosok2 sekejap dgn tapak tangan dan dibersihkan serta ditoskan airnya.
garam
serbuk perasa


Cara Menyediakannya :
Tos ayam yang telah dipotong tadi.Gaul ayam dengan bahan tumbuk. Masukkkan serai,bunga kantan,garam dan serbuk perasa dan gaul rata.
Perap seketika lebih kurang 20 minit.
Masukkan ayam ke dalam buluh yang sudah dibersihkan diselang-selikan dgn pucuk ubi.
(Semasa mengisi ayam tadi,hentakkan buluh tu sedikit2 supaya ketulan ayam turun ke dasar buluh dan jangan diisi terlampau penuh).
Tuangkan sedikit air bersama air perapan ayam tadi ke dlm buluh dan tutup mulut buluh dgn pucuk ubi yang dikepal atau daun pisang yang telah disimpul.
Bakarlah selama lebih kurang satu jam menggunakan kayu api atau arang. (boleh juga gunakan dapur gas).

0 comments:

Post a Comment