Saturday, January 1, 2011

Laksa Kari Singapore

Teringin sgt nak makan laksa kari. So, cara yang paling cepat dan mudah...beli saja instant paste 'Curry Laksa' kat supermarket. Balik rumah, x sampai 30 minit dah siap. Senang kan.

Laksa Kari Singapore


Cara membuatnya :

  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk
  2. Masukkan paste 'curry laksa' dan tumiskan hingga naik bau
  3. Masukkan santan ikut kepekatan lemak yang kita ingini
  4. Celurkan taugeh, fishcake, udang dan dada ayam.
  5. Isi ayam dicarik-carik kan supaya kecil, udang dibuang kulit
  6. Mihun dicelur dan ditoskan.
  7. Hidangkan mihun dan letak bahan2 celur tadi, letak juga hirisan daun bawang dan limau sambal utk lebih sedap.
  8. Lebih enak jika dimakan dgn sedikit sambal belacan.



2 comments:

Ruziawati Bukhari said...

wah! sedapnya!! nak resepi ikan patin tempoyak?

ok.. basuh dan rendam ikan patin dgn asam jawa, dlm 15-20 min gitu utk hilangkan hanyir.. then.. blend bwg putih, kunyit hidup, cili kering, cili api, cili merah, tempoyak.. letak air dalam periuk dan letak bahan blend tadi.. tgu bhan blend menggelegak.. baru letak ikan.. letak daun kesum, asam keping.. letak terung pipit, terung atau timun tua kalau suka.. letak garam, gula skit kalau suka.. siap.. selamat mencuba ye..

Zu Quzaify Nurbadiz said...

TQ tie sbb sudi kongsi resepi dgn zu :)

Post a Comment