Ok..ni aku nak kongsikan satu resepi tradisional orang Iban. Asi Ruas (disebut Asik Ruas) bermaksud nasi dalam buluh. Walaupun disebut asik..tapi bukan nasi yer, ianya menggunakan beras pulut. Kita orang Melayu makan nasi tu rutin harian kan. Tapi orang iban ni, selain dari makan nasi, mereka suka makan pulut (macam orang Siam gak..suka makan pulut). Dan cara mereka masak pulut ni agak unik sebab mereka guna buluh. Cara masak hampir sama macam resepi Manok Pansuh. Tapi cuma beza bahanyang diisi dalam buluh tu je. Manok Pansuh..isinya ayam dan pucuk ubi . Asi Ruas ni...guna pulut. Macam lemang kan ! Tapi beza ok. Lemang kita alas daun pisang dan guna santan. Resepi asi ruas tak guna santan. Jom kita kongsi resepi ni.
Cara Membuatnya :
1. Rendam beras pulut semalaman, biar ia kembang
2. Kemudian masukkan dalam buluh, jangan penuh sangat. Masukkan juga air. Air
lebih sedikit dari paras pulut di dalam buluh tu.
3. Tutup buluh atau sumbat buluh dengan daun pisang.
4. Kemudian bakar macam bakar lemang. Tapi hubby aku moden yer..guna dapur gas
saja.
5. Balik-balikkan buluh supaya pulut di dalam masak sekata. dalam 1 jam setengah
masak lah ia dan ready di makan.
Cara menghidang :
1. Buluh yang tebal dikupas kulit luarnya dan jadi nipis ok.
2. Dipotong kepada beberapa bahagian dan masa nak makan boleh kopek buluh yg dah
nipis tadi.
3. Boleh dimakan dengan semua lauk-pauk, macam makan nasi.
Ni pulak nak tunjuk lah kat korang, hasil masakan resepi ni :
bakar buluh di atas dapur gas pun boleh... |
kulit buluh telah dikupas nipis |
Buluh tadi dipotong kepada 3 bahagian |
Ini lah rupa isi 'Asi Ruas' yg dah masak ! |
0 comments:
Post a Comment