Hari ni masak ikan siakap atas request hubby. Mula-mula dia suggest masak stim. Tapi aku cadangkan masak sweet sour sebab dah pernah masak stim limau sebelum ni. Ubah lah selera sikit kan dan variasi lah sikit koleksi resepi aku. Dia pun setuju. Senang jer masak siakap sweet sour ni. Tak sampai 1 jam..dan bahan-bahan pun mudah jer. So, menu lunch hari ni Siakap Sweet Sour @ nama lain Siakap Masam Manis. Menu ni juga sesuai utk kanak-kanak yer, sebab tak pedas. Buktinya... Qayyum makan banyak! Jom layan pic hasil air tangan chef terpendam ni :)
Siakap Sweet Sour...ready dimakan ! |
Sedap dimakan dgn nasi putih panas-panas ! |
Ok, ni dikongsikan resepi. Mana tau..ada yg nak cuba masak.
Selamat Mencuba semua :)
SIAKAP SWEET SOUR
Bahan A :
1 ekor ikan siakap
Bahan B :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2cm halia
Bahan C :
1 sb cili kisar
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 st asam jawa
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 tangkai daun ketumbar (dihiris kasar)
1 batang lada besar hijau (dipotong serong)
1/2 biji bawang besar (dipotong bulat)
Sedikit garam dan gula
Minyak masak
Cara Masak :
1.Cuci bersih ikan dengan limau supaya tak hanyir dan kemudian lumurkan dengan
sedikit garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak.
sedikit garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak.
2.Potong halus bahan A. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga wangi.
3.Masukkan cili kisar dan biarkan hingga terbit minyak.
4.Masukkan air asam jawa, sos cili, sos tomato, garam dan gula.
5.Masukkan tomato cincang, lada hijau, bawang besar dan daun ketumbar. jangan
terlalu lama supaya bawang dan daun ketumbar tidak begitu layu. Tutup api.
terlalu lama supaya bawang dan daun ketumbar tidak begitu layu. Tutup api.
6.Curahkan atas ikan yang telah digoreng tadi. Sedia utk dimakan !
0 comments:
Post a Comment